Да ли вештачка интелигенција мења начин на који учимо?

Све бржи успон нових технологија и вештачке интелигенције мења наш начин живота. Стога је важно да образовање, као један од кључних начина припреме деце за изазове свакодневнице, иде у корак са временом кроз прилагођавање традиционалних приступа и отварање могућности за нове начине учења. 

Постоје бројне бриге везане за коришћење АИ у сфери образовања – веровање да ове алатке у будућности могу ‘заменити’ наставнике, или да лака доступност информација слаби жељу за учењем. Међутим, АИ алати би заправо могли бити од помоћи да се успостави настава, односно типови учења које је иначе тешко постићи или који заправо помажу наставницима и наставницама. На пример, вештачка интелигенција лако може прилагодити  градиво потребама ученика, на тај начин побољшати њихов ангажман и довести до бољих академских резултата. АИ алати такође могу бити од помоћи при учењу у групи, асистирајући у груписању ученика са сличним (или по потреби различитим) вештинама и интересовањима ради ефектнијег рада и учења. Поред тога, вештачка интелигенција може помоћи наставницима у административним задацима као што су оцењивање и планирање лекција, ослобађајући им драгоцено време да се усредсреде на пружање персонализованијих инструкција и подршке својим ученицима. 

И поред мањка поверења у нове технологије и вештачку интелигенцију, извесно је да оне постају неизоставан део у свим аспектима наших живота. Међутим, прихватањем ових технололгија и њиховим коришћењем на одговоран начин можемо открити све њихове предности на путу ка ефикаснијем образовном окружењу.

Контакт
За додатне информације контактирајте нас на:
info@svetisprednas.rs